У статичному сайті весь вміст сторінок зберігається на веб-сервері, разом із файлами стилів та скриптами. У динамічних сайтах на сервері зберігається база даних із вмістом сторінок, а мова PHP обробляє цей вміст так, щоб надати відповідь на запит браузера у звичному вигляді HTML+CSS+JavaScript.

технологія

Це означає, що відбувається розділення інформаційного вмісту сторінок (тексти, зображення та мультимедіа) та шаблону їхнього показу. Спеціальний движок, з назвою WordPress, об'єднує цей вміст та шаблон, генеруючи сторінку, яку побачить користувач. Завдяки такому розділенню можна забезпечити показ різного вмісту для різних відвідувачів, наприклад за паролем, водночас дотримуючись єдиного оформлення та дизайну.

шаблон

Движків, які забезпечують подібну функцію є досить багато, і WordPress є найпопулярнішим (на ньому створено чверть усіх сайтів Інтернету). Іншими популярними системами є Joomla та Drupal, і загалом вони називаються системами керування вмістом (CMS = content management system). Зазвичай на сайтах такого типу створюють блоги, візитки, каталоги та сайти новин. Існують спеціалізовані системи, наприклад для навчання Learning Management System Moodle, форуми часто працюють на системі phpBB, інтернет-магазини Opencart тощо.

Існує два варіанти користування движком WordPress: скористатись хостингом https://wordpress.com/ (це сервер, що адмініструється компанією WordPress) чи розгорнути систему на власному хостингу - тоді слід завантажити движок з https://wordpress.org/ (деякі хостинги також пропонують автоматичну установку таких движків).

У цьому курсі ми спочатку розглянемо перший варіант і створимо обліковий запис на сервері WordPress. 


Реєстрація на WordPress

На головній сторінці сервісу клацнемо Увійти, після чого оберемо пункт Зареєструватись. Згодом тут потрібно буде вказувати свої облікові дані.

1

На наступному етапі одразу пропонується обрати дизайн майбутнього сайту, який можна буде змінити згодом.

2

Далі слід обрати домен, що визначає адресу сайту в мережі Інтернет. На сайті  https://wordpress.com/ можна створити безкоштовний домен за зразком example.wordpress.com, де example вказує користувач, або підключити попередньо придбаний домен за окрему плату. 

3

Наприклад, вказую lessonmail і обираю безкоштовний домен lessonmail.wordpress.com.

4

На наступному кроці потрібно обрати тарифний план: безкоштовний, преміум чи бізнес. Для початку і навчання, звичайно, достатньо безкоштовного варіанту, але для масштабних проектів зазвичай потрібні додаткові можливості платних тарифних планів.

5

І накінець, потрібно вказати свою електронну скриньку та обрати пароль. Трохи згодом на цю скриньку прийде  посилання, яке потрібно клацнути для активації облікового запису.

6

Після нетривалого налаштування відкривається панель керування сайтом.


Відео з курсу Prometheus: Цифрові комунікації в глобальному просторі https://edx.prometheus.org.ua/courses/course-v1:Prometheus+ITArts101+2017_T1



Остання зміна: Неділя 4 жовтня 2020 14:47 PM