При розв'язуванні рівнянь ми, як не дивно, завжди знаємо відповідь усміхаюсь Це те, що після знаку =. А от чого ми не знаємо - це значення Х чи У, чи іншої змінної чи параметра. І, зазвичай, для пошуку цього значення доводиться застосовувати всі свої знання з математики. Хоча, можна використати засіб Microsoft Excel і більше ніколи не мучитись розв'язуванням рівнянь.


Насправді, Excel не такий вже й розумний - він НЕ вміє розв'язувати рівняння. Але він дуже добре вміє вгадувати. Точніше, дуже швидко перебирати варіанти. Тому він може просто підібрати потрібне значення. Що значить потрібне? Те, яке при підстановці у рівняння дозволить отримати число після знаку =. Пригадуєте, ми про це говорили в темі про нейронні мережі та штучний інтелект? http://dystosvita.org.ua/mod/page/view.php?id=752


Отже, для роботи нам знадобиться цільова функція, в якій використана клітинка з шуканою змінною


А тоді на стрічці Дані - Аналіз "якщо" - Підбір параметра запускаємо процес:


Але ми з математики знаємо (я сподіваюсь!), що якщо це квадратична функція, то вона має 2 корені. Але знайдено буде лише один - той, що більше 0 і є найменшим. Ну бо Excel вгадує, і зупиняється на першому ж значенні, яке задовольнило умову. Щоб знайти інші корені - потрібно починати не з 0.


Крім того, оскільки відбувається не розв'язування рівняння, а вгадування, то значення 4,9999999 майже задовольняє умові, і процес пошуку рішення зупиняється. Тож отримавши такий результат, варто знати, що насправді математична відповідь - 5.


П.С. Велике прохання не повідомляти про цей засіб вчителів математики ;)

Остання зміна: Неділя 4 жовтня 2020 14:43 PM