Section outline

  • Питання, які поєднують тему "Спільнота" курсу "Я досліджую світ" та пропоновані інформатичні теми:

    • Що може об’єднати спільноту?
    • Чи може існувати спільнота без правил і законів? Як залишитися собою серед інших у спільноті?
    • Які небезпеки можуть бути у спільноті?

    Наприкінці попередньої теми розпочали обговорення віртуального образу власної присутності в мережі інтернет. У цій темі продовжуємо цю розмову, звертаючи увагу на важливість дотримання приватності та конфіденційності онлайн. Пропонуємо виконати вправи, які допомагають розрізнити приватну та публічну інформацію.

    Спільнота, зокрема в інтернеті, чи в інших ситуаціях - об'єднує за певними правилами та закономірностями. Тому пропонуються вправи з визначення назв для груп об'єктів (об'єднуючи їх за спільними властивостями чи ознаками),  а також експерименти зі зміною значень властивостей об'єктів (реальних чи їх цифрових аналогів).

    Правила функціонування спільноти - це те, що дозволяє всім разом працювати для спільного результату. Завдяки тому, що інтернет, як глобальна мережа, працює завдяки спільним правилам - ми можемо користуватись його перевагами. До появи інтернету люди користувались іншими засобами для передавання повідомлень, але зараз - це невід'ємна частина нашого життя. Вправою до цієї теми є спільна робота над завданням, яка має продемонструвати доцільність саме командного підходу до вирішення задач. Ну і, безумовно, слід обговорити питання безпечної поведінки в інтернеті. Зверніть увагу, що хоча в презентації показаний браузер Mozilla Firefox, очевидно, що можна і потрібно його змінити на той, яким учні безпосередньо будуть користуватись на уроках або поза ними.