Очікувані результати навчання

4 ІФО 5-4.2-5 пояснює наслідки поширення інформації в мережі

4 ІФО 5-4.3-3 прогнозує наслідки плагіату в повсякденному житті та онлайн

Проблемні питання

Чому важливо бути чесним?

Презентація


Вправи

Учням пропонується подумати над тим, що є їхньою власністю, і чи приємно, коли її забирають. Власністю є й інтелектуальні продукти, малюнки, твори, пісні, програми. Можна переглянути відео про те, що таке креативність (там є українські субтитри) і подумати, в чому виражається творчість кожного. Пропоную також посилання на історію про 13-річного програміста. Можна спільно поміркувати над тим, що потрібно для створення свого твору, і дійти висновку, що це не так вже й просто, і вимагає зусиль, наполегливості, натхнення.

Пропонується кілька ситуативних історій на тему авторства та власних ідей. Учні мають поміркувати, наскільки приємно чи неприємно потрапити у такі ситуації, і як запобігти негативним наслідкам порушення авторського права.


Використано ресурси проекту https://respectforcopyright.org/


Хоча в цифровому інформаційному продукті дуже легко скопіювати чужу роботу (хороша нагода попрактикувати комбінації клавіш Ctrl+C, Ctrl+V), необхідно вказувати посилання на джерело та автора інформації. Цитати обов'язково брати у лапки (практикуємо ставити лапки). За можливості - також отримувати дозвіл від автора.


Остання зміна: Неділя 11 липня 2021 07:35 AM