«Ми всі пов’язані Інтернетом, як нейрони у величезному мозку» Стівен Гокінг


Цей домен стосується обізнаності цифрових громадян, розуміння власних прав та обовязків в онлайновому світі. Права та обовязки – це те, що притаманне громадянам реального світу, але цифрові громадяни онлайнового світу також мають певні права та обов’язки. Цифрові громадяни мають право приватності, безпеки, доступу та інклюзії, свободи вираження та інші. Проте, ці права супроводжуються певними обов’язками, такими як етика та емпатія, та інші, які забезпечать безпечне та відповідальне цифрове середовище для всіх.


Цифровий світ став складним середовищем, особливо з точки зору прав та обов'язків користувачів. Цифрові громадяни повинні усвідомлювати та розуміти свої власні права та обов'язки в Інтернеті для того, щоб не порушувати права та обов'язки інших.


Інтернет може бути потужним інструментом для просування ідей та спільнот, але він також може бути руйнівною зброєю при порушенні прав користувачів, або якщо користувачам не надано можливості мати будь-які права в прицнипі. Окремі користувачі, уряди, промисловість та державні установи зобов’язані підтримувати цілісність інтернет-спільноти, незалежно від того, чи має вона локальний чи міжнародний вплив.


Розробка чесних та справедливих механізмів участі, коли повноваження користувачів розподіляються оптимально, буде головним завданням у майбутньому. Натхнення можна черпати з існуючих та нових практик, таких як Вікіпедія та технологія блокчейн, які дозволяють децентралізувати контроль та владу, для появи «реальної» прямої онлайн-демократії.

Остання зміна: Понеділок 23 грудня 2019 12:22 PM