Список - це cтруктура даних, яка зберігає набір елементів. У мові Python список може містити елементи різних типів, і не потрібно попередньо оголошувати розмір такого списку.

Доступ до окремих елементів списку здійснюється через вказання імені списку і порядкового номера (індекса) конкретного елемента у квадратних дужках. Варто пам'ятати, що нумерація починається з нуля. Можна також нумерувати елементи списку від'ємними числами (з кінця списку).





Задача 1. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10) і надрукувати його.


Порівняйте результат друкування першим, другим та третім способом. Оберіть той, який для вас найзручніший. Проте пам'ятайте, що для різних задач оптимальним може бути інший спосіб. Крім того, при використанні систем автоматизованої перевірки задач, потрібно враховувати в першу чергу їхні вимоги, а не власні побажання.


Задача 2. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10). Надрукувати лише додатні з них.

Задача схожа до першої. Проте, у першій задачі ми друкували всі елементи списку, а тут - перед тим, як друкувати потрібно перевірити, чи цей елемент є додатним. 

1) За допомогою циклу перебираємо всі елементи.

2) Якщо елемент більший нуля, то друкуємо його.

Не забуваємо про відступи! Команди FOR та IF потребують відступів та двокрапок. 


Задача 3. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10). Знайти суму цих елементів.


Щоб знайти суму елементів списку, потрібно:

1) Створити змінну, яка буде накопичувати суму, наприклад s. На початку ініціалізувати її значення, s=0

2) За допомогою циклу перебираємо усі елементи списку. Можна це робити за номерами чи за самими елементами.

3) У циклі додаємо до змінної s кожен елемент, який розглядаємо.

4) Після завершення циклу друкуємо результат, тобто значення змінної s.


Задача 4. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10). Змінити знак для всіх елементів списку.

1) За допомогою циклу перебираємо всі елементи. У цій задачі необхідно перебирати елементи за їх номерами, оскільки потрібно буде змінювати значення цих елементів.

2) У циклі змінюємо знак елемента: spysok[nomer] = - spysok[nomer]

3) Друкуємо список з оновленими значеннями


Задача 5. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10). Надрукувати елементи списку у зворотньому порядку.

У циклі перебираємо номери елементів списку, але не у прямому порядку (від 0 до 9), а у зворотньому: range(9,-1,-1). Нагадаємо, що в range вказуємо початкове значення, кінцеве значення (не включно) та крок зміни. Таким чином, щоб отримати значення від 9 до 0, необхідно починати з 9, завершувати -1 (не включно), і змінювати значення на -1.

Існує функція зміни порядку елементів списку на протилежний: spysok.reverse()


Задача 6. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10). Знайти суму, кількість та середнє арифметичне окремо додатніх та від'ємних елементів списку


Задача 7. Створити список з 10 випадкових елементів (від -10 до 10). Збільшити значення усіх елементів списку удвічі. Знайти суму, кількість та середнє арифметичне окремо додатніх та від'ємних елементів та порівняти з відповідними значеннями початкового списку


Задача 8. Заповнити список парами чисел 1,2,3,4,5


Застосування цих знань

Для пограбування банку усміхаюсь


Створити список з 10 випадкових елементів (від -1000 до 1000) - ці числа позначають рахунки клієнтів. Від'ємне число - це кредит, клієнт винен банку. Додатнє число - це депозит, кошти лежать у банку.

1) Визначити, чи банк успішний (знайти суму всіх елементів списку, рішення є на сайті). Якщо загальна сума менша 0, то не будемо його грабувати усміхаюсь

2) Визначити, скільки коштів лежить у банку (знайти суму додатніх елементів списку, скористайтесь задачами 2 і 3 з ДистОсвіти)

3) Визначити, скільки людей залучати до пограбування (знайти кількість додатніх елементів. У відео-уроці розглянуто пошук кількості парних чисел. Аналогічно шукаємо кількість додатніх, потрібно лише змінити умову).

4) Визначити, скільки грошей отримає кожен з грабіжників (знайти середнє арифметичне додатніх елементів списку - для цього потрібно їх суму розділити на їх кількість).

Остання зміна: Неділя 18 липня 2021 05:58 AM