Очікувані результати заняття

Після цього заняття потрібно вміти:

  • Розуміти призначення мови програмування та основних її елементів. 
  • Наводити приклади сучасних мов програмування.



Вивчення мови програмування відкриває безліч дверей, а її досконале освоєння озброїть сучасною супер-силою. Але коли приймається рішення, яку саме мову вивчати, Ви неминуче почуєте безліч причин, котрі зрештою не мають сенсу для людини, котра не знає про програмування нічого. Наприклад, якщо почуєте, що деякі мови компілюються швидше, або мають статичну чи динамічну типізацію, і що це погано, через не менш дивні причини. Якщо потрапите на зібрання фахових програмістів, Ви будете здивовані, побачивши палкі дискусії стосовно мов та платформ, з величезною кількістю загадкових аргументів. Спробуємо розібратись із питанням вибору першої мови програмування, з точки зору абсолютного новачка.

Отож, Ви хочете навчитися програмувати з якоїсь поважної причини: щоб створити круту гру для себе і своїх друзів, щоб розробити програму і продати її за кілька мільйонів доларів, а може, Ви хочете врятувати світ з допомогою нових ліків чи польотів на далекі планети? Python є досить потужним, щоб допомогти із цими, та й іншими, задачами. Звичайно, комп'ютери ще не досить розумні, щоб зробити все це за нас, але інструменти Python справді універсальні і можуть застосовуватись у різних проектах.

Ви можете з острахом дивитись на комп'ютерних геніїв, побоюючись, що ніколи не досягнете їхнього рівня майстерності, але Python чудово підходить для початківців. Він не залякає нескінченними дужками, фігурними дужками, крапками з комами та двокрапками. Насправді, ця мова дуже схожа на англійську. Щоб довести це, спробуємо порівняти програми, написані на популярних мовах програмування. Серед програмістів існує традиція - перша програма на новій мові програмування має виводити на екран слова Hello world! 


Мовою Python ця програма виглядає так:

print ("Hello, world!")

Це просто і зрозуміло для кожного, хто хоч трошки знає англійську. Так, тут є дужки і лапки, але до них все-одно доведеться звикнути, якщо збираєтесь програмувати всерйоз.

Для новачків є й інші мови. Наприклад Ruby, на якій код програми теж займає лише один рядочок, хоча сама команда не така вже й зрозуміла:

puts "Hello, world!"

JavaScript дає такий результат двома способами: 

console.log ('Hello, world!');

або

alert ('Hello, world!');

жоден з яких не містить одразу зрозумілої команди. І на першому ж уроці доведеться навчитись розрізняти консоль та спливаюче вікно виведення повідомлень.

Якщо поглянемо на гігантів програмування: Java, C та C++, виявляється, що для найпростішої з усіх програм нам потрібні загадкові команди і багато фігурних дужок. Цікаво, скільки слів з таблички Вам вдасться зрозуміти одразу, не рахуючи рятівних знайомих слів hello та world?

Java

C

C++

public class Main {

    public static void main(String[] args) {

        System.out.println("Hello, World!");

    }

}

#include <stdio.h>

int main()

{

    printf("Hello, world!\n");

}

#include <iostream>

int main()

{

    std::cout << "Hello, world!";

}

Навіть просто порівнюючи ці програми, Вам вже має бути очевидною лаконічність та елегантність мови Python. Ви зможете зосередитись на вивченні логіки роботи програми замість того, щоб боротися з правилами розставляння у ній розділових знаків. Можливо, це одна із причин, чому 80% провідних університетів світу використовують саме Python для вступних курсів з програмування. Безумовно, розмір програми має далеко не визначальне значення для її якості, так само як і використання зрозумілих команд, проте це саме ті фактори, котрі допоможуть початківцю втриматись "на плаву" і не розгубитись на перших уроках програмування. А після опанування перших чарівних слів та команд, можна переходити до вивчення складніших конструкцій.

Власне, спектр можливостей застосування Python вражає! Ця мова є потужною сама по собі, як для створення комп'ютерних програм, так і веб-розробок. Численні бібліотеки, котрі створюються для вирішення задач у різних сферах, розширюють функціональність чистого Python. Наприклад, для наукових обчислень існують NumPy та SciPy. Якщо Ви зацікавлені в розробці ігор - скористайтесь бібліотекою Pygame, а для аналізу людських мов та програмування штучного інтелекту та комунікацій - можна використати nltk або Natural Language Toolkit. Насправді, існують бібліотеки для найрізноманітніших областей застосування: біології, астрономії, криптографії, мультимедійних даних, мереж, веб-розробок та багато інших.

чому Пайтон

Якщо цей світ безмежних можливостей ще не переконав у необхідності вивчення Python, варто знати, що цією мовою користується безліч корпорацій. Наприклад, Disney використовує Python для своїх виробничих процесів, а Mozilla випускає море пакетів з відкритим кодом, що побудовані на Python. Він використовується як у звичайних системах програмування, автоматизації та тестування, так і у стартапах, ігрових розробках та веб-середовищі. НАСА, Dropbox та Youtube використовують Python для своїх потреб, тоді як Facebook, Instagram та Prezi працюють на платформі Django, яка підтримує роботу їхніх серверів.

Таким чином, Python має низький поріг, високу стелю та широкі стіни, чудово підходячи як для початківців, так і для професійних програмістів для створення веб-проектів, побудови ігор, розв'язання математичних задач чи побудови графіків.

Python є сучасною мовою програмування загального призначення, однаково популярною серед новачків та фахівців. Його чіткий та послідовний синтаксис є чудовим вступом до захоплюючої подорожі у світ програмування. В той же час, це потужний набір інструментів для розробки складних проектів.

Творець мови Python, Гвідо ван Россум, вибрав коротку, унікальну і трохи таємничу назву для своєї мови програмування, назвавши її на честь багатосерійної комедії 1970-х років від ВВС "Літаючий цирк Монті Пайтона".


Безкоштовне середовище програмування для Python - IDLE, доступне з офіційного сайту http://www.python.org/, забезпечує роботу з базовим графічним інтерфейсом. Інтерактивний інтерпретатор дозволяє писати і виконувати код порядково, що робить процес програмування простим і легким.


Це вікно запрошує написати перший рядок коду. І Ви вже знаєте, яким він має бути! Спробуйте!

Перевірка

Ви вмієте:

  • Пояснювати призначення мови програмування та основних її елементів. 
  • Наводити приклади сучасних мов програмування?

Так

Ні


Остання зміна: Понеділок 5 жовтня 2020 03:22 AM