Очікувані результати навчання

4 ІФО 1-1.2-7   - наводить приклади того, що одні і ті ж дані можна представляти більш ніж одним способом чи кодуванням

4 ІФО 1-1.2-9   - виконує кодування / розкодування повідомлень за запропонованим правилом

Проблемні питання

Чи можна говорити без слів? А без мови? 

Який буває алфавіт?

Презентація


Вправи

У наступній частині теми говоримо про перетворення (кодування) інформації, її подання різними способами та системами кодування.

Вправи на кодування та декодування можуть базуватись на текстових чи графічних даних. Можна розкодувати наведений на слайді текст, а також створити власний алфавіт та здійснити кодування повідомлення. Можна скористатись діяльністю з книги "Квест STEM. Інструменти, роботизація й безліч гаджетів" зі створення інструментів кодування з підручних предметів.


Також можна скористатись робочим аркушем для подання першої літери свого імені двійковим кодом: https://code.org/curriculum/course2/14/Activity14-BinaryBracelets.pdf Відрізавши нижню частину з кодом літери, з неї можна створити браслет. Його, до речі, можна створити і з намистинок двох різних форм чи кольорів. Якщо це дрібне намисто/бісер, то можна спробувати закодувати не лише першу літеру свого імені, а ціле ім'я, прізвище, назву школи тощо.


Якщо цікавіше працювати із зображеннями, то для прикладу, пропоную розкодувати наступне зображення бджілки. Учні можуть запропонувати власний спосіб кодування цього зображення. А також, звичайно, закодувати власне і запропонувати іншим для розкодування.

На сайті https://edufuntime.com/worksheet-generators/pixel-art-coding/ можна створити власні піксельні малюнки. Хоча учні цілком можуть працювати з таким ресурсом онлайн, основною навчальною метою в даному випадку є процес кодування та декодування. До роботи у середовищі графічного редактора доцільно переходити лише після обговорення досвіду виконання цих процесів вручну.

При наявності робототехнічних пристроїв можна здійснювати кодування у середовищі програмування, наприклад для виведення двоколірного коду на екрані CodeyRocky чи microbit.

Остання зміна: Неділя 11 липня 2021 06:51 AM