Очікувані результати навчання

4 ІФО 1-1.2-8   - обирає спосіб представлення даних для різних життєвих ситуацій

4 ІФО 4-3.3-1   - добирає спосіб передачі інформації 

Проблемні питання

Яку інформацію ми отримуємо і як? 

Що складніше - передати інформацію, чи її отримати?

Презентація


Вправи

https://view.genial.ly/604b6b07c507970d859f0178/interactive-image-informacijni-procesi

Повторюємо назви інформаційних процесів, наводимо їх приклади. Зупиняючись на процесах отримання та передачі інформації, обговорюємо, яким чином чи способом можна передавати та отримувати інформацію. Можна (у загальних рисах, на конкретних прикладах) розглянути співвідношення між інформацією та повідомленням як формою її передачі.

Звертаємо увагу учнів, що комунікувати можуть між собою люди, тварини і пристрої. У кожному випадку є джерело інформації та її приймач. На прикладах з'ясовуємо джерела та отримувачів інформації у різних ситуаціях, доповнюємо власними.

Практичним завданням пропоную вправу, в якій потрібно пояснити, що має бути намальовано, не показуючи зображення. Учні працюють в парах. Після того, як створено зображення, варто порівняти його з оригіналом і спробувати пояснити, чому результат, ймовірно, відрізняється. І спробувати наступного разу точніше передавати інформацію. Учні можуть застосовувати різні стратегії опису зображення. Можна спробувати проаналізувати, наскільки ці різні стратегії придатні для передачі виконавцю, який не є однокласником - чи зрозумів би робот наведене пояснення?
Завдання придатне і для дистанційної роботи, тоді опис необхідно записати (до речі, ще один інформаційний процес, який розглянемо наступним). Можна не просто намалювати зображення на папері, але й у графічному редакторі.

Можна пограти в гру Зламаний телефон. Варто звернути увагу на втрату інформації в процесі, і подумати, чи можна їй запобігти та як?

Альтернативним фокусом обговорення може стати спілкування в режимі онлайн - варто згадати вже знайомі правила та засади такої комунікації і подумати, як передавати інформацію при спілкуванні в чатах якомога точніше, повніше, якісніше.

Остання зміна: Неділя 11 липня 2021 06:53 AM