4. Медіа та інформаційна грамотність

Чи знаєте Ви, що …

медіа та інформаційна грамотність є базовими підвалинами цифрового громадянства.


Допоможіть розвинути навички грамотності своїх дітей


Приєднуйтесь!

• Пошукайте з дітьми в мережі та вкажіть способи, як можна відрізнити правдиву інформацію від неправдивої, справжньої від підробленої (фейкової).

• Запропонуйте своїм дітям використати пошукову систему, щоб знайти інформацію про тему, яку ви вибрали разом. Порівняйте результати та визначте методи пошуку надійних джерел в Інтернеті.

• Поясніть своїм дітям, що будь-хто може написати в Інтернеті що завгодно. Допоможіть їм знайти приклади, які демонструють, як форма інформації та повідомлень впливає на наш спосіб мислення.

Ідеї ​​для вчителів

• Включіть в свої заняття такі, в яких діти з раннього віку аналізують, оцінюють та створюють інформацію.

• Продемонструйте, наскільки легко можна завантажувати в мережу будь-який вміст, і чому так важливо, щоб ми всі перевіряли інформацію.

• Покажіть найкращі методи використання пошукових систем для дослідження, а також аналізу, порівняння та підтвердження результатів.


Покажіть дітям, як знаходити змістовні відповіді, проводити дослідження на основі доказів та брати участь у дебатах.


Грамотність - це вміння осмислено використовувати медійні та інформаційні канали.


Так само, як ми навчаємо наших дітей орієнтуватися в ризиках, які їх можуть спіткати вдома, чи в місті - так само ми маємо навчити їх безпечно та надійно орієнтуватися в онлайновому середовищі, для їхнього власного добробуту, а також добробуту тих, хто поряд.