Добробут – це універсальне поняття, тісно пов'язане з нашою здатністю:

·      усвідомлювати власний потенціал;

·      справлятись з нормальним стресом у своєму оточенні;

·      працювати та комунікувати продуктивно та результативно;

·      робити змістовий внесок у свою спільноту.


Коли ми розглядаємо добробут у світлі цифрового громадянства, то вчителям, батькам та дітям корисно уважно ознайомитись з ієрархією потреб Маслоу.

  


Це багато в чому узгоджується з рамками компетентностей Ради Європи з цифрового громадянства, оскільки діти не можуть перейти до наступного рівня своїх навичок відповідального громадянства, якщо вони не опанували попередній рівень компетентностей. Наприклад, основні навички слухання, спостереження та співпраці - це кроки до пізнавальних навичок здобуття знань та критичного розуміння. Спільні цінності та погляди спільноти, такі як справедливість, законність, рівність та громадянська єдність, дозволяють виконати багато вимог щодо самоактуалізації та самореалізації.


Технології хитромудро вплітаються в майже кожну сферу нашого повсякденного життя, через що громадянам важливо постійно усвідомлювати виклики та необхідність балансу для протидії негативним аспектам цифрового світу. Цікаво, що деякі перспективні країни, такі як Канада, Німеччина та Емірати, створили Міністерство щастя та добробуту, оскільки уряди поступово розуміють, що головним пріоритетом для громадян є активне та позитивне залучення до спільноти онлайн та оффлайн. Як зазначає один з таких міністрів з Мангейма, Німеччина: Надихаючими подіями та активною діяльністю, наприклад як долученням до громадських просторів, вуличного мистецтва, проведенням майстер-класів у школах та компаніях, я закликаю людей запитати себе, що для них означає вести добре життя - і активно брати участь у його створенні.


Джерело: Посібник з цифрового громадянства (лінк)


До другої групи «Добробут онлайн» належать домени, які допомагають користувачеві позитивно взаємодіяти у цифровому суспільстві.

Остання зміна: Понеділок 23 грудня 2019 12:13 PM