1) Мозковий штурм

Залучіть кожного учасника в процес через почергові висловлення ідей. Заохочуйте вкидати стільки ідей, скільки можливо. Учасники повинні висловити свої пропозиції, які потрібно записати без будь-якого цензурування.

Коли відведений на сесію час закінчиться (не довше за 10-15 хвилин), проаналізуйте всі пропозиції разом з групою. Опитайте всіх учасників, щоб вибрати зі списку всіх отриманих ідей 5 кращих. Зробивши це, ви можете продовжити більш вузько направлений мозковий штурм для розвитку цього переліку ідей.

  • Поганих ідей немає

  • Записуйте все

  • Працюйте індивідуально та разом

  • Спочатку кількість, потім якість

2) Карта думок

Основна, центральна тема розташовується посередині мапи думок. Вона формулюється якнайточніше, та/або представляється у вигляді зображення. Назовні відходять розгалуження до різних найголовніших підрозділів, від яких, в свою чергу відходять розгалуження до інших під-підрозділів, які представляють відповідну інформацію.

На відміну від звичайного мозкового штурму, під час якого отримується множина невпорядкованих ідей, які згодом впорядковуються, застосування мап розуму сприяє утворенню мережевих структур від самого початку. Мапи думок можуть також бути документацією результатів мозкового штурму.


3) Асоціації

Гра з дієсловами та іменниками дозволяє подумати про ті перспективи, спадають на думку не відразу. Спробуйте в умовах вашого завдання поміняти іменники на дієслова, а дієслова на іменники.

Запишіть 10 об’єктів/понять зі своєї теми. Запишіть всі об’єкти у 2 колонки. Візьміть об'єкт ліворуч і поєднуйте його з об'єктом праворуч. Можна записати у 2 стовпці поняття з двох тем, і спробувати їх поєднувати.

Це називається метод фокальних об’єктів, який ґрунтується на перенесенні ознак випадково вибраних об'єктів на фокальний об'єкт, унаслідок чого отримують незвичні поєднання, котрі дають змогу подолати психологічну інерцію.

4) Запитання

Метод “Чому? Чому? Чому?” полягає у послідовному задаванні питання “Чому?” до отриманої відповіді, наближаючись до суті проблеми.

Інші питання, котрі допомагають поглянути на проблему з іншого боку: “Що буде, якщо це трапиться?” “Що не буде, якщо це трапиться?” “Що буде, якщо це не трапиться?” “Що не буде, якщо це не трапиться?” (метод квадрата Декарта)

5) Шість капелюхів де Боно

Корисно приміряти на себе іншу роль, щоб з'явився інший погляд на речі.

Для того, щоб вирішити конкретну проблему з цим методом, необхідно подивитися на неї очима історичної особи, персонажа книги, видатного фахівця в певній сфері, відомого корпоративного лідера. Застосування цього методу дозволяє спрогнозувати рішення, використовуючи стиль та ідеї відомих особистостей.



6) Стратегія SCAMPER

Визначте предмет, про який хочете подумати, і складіть список пропозицій, які покликані стимулювати появу нових думок та ідей, орієнтуючись на такі можливості змін:

вирішення проблеми шляхом заміни, комбінації, адаптації, модифікації, застосування, ліквідації, створення протилежності). Назва методу включає перші літери дій, які потрібно зробити над продуктом, послугою або явищем. Це дозволить знайти безліч несподіваних ідей для модифікації існуючих і створення нових продуктів або послуг.


Читайте докладніше на https://svitoch.in.ua/116-yak-rozvynuty-kreatyvnist-5-super-tekhnik.html

Також скористайтесь стратегіями долання проблем: http://profilkonstruktor.weebly.com/105710901088107210901077107511101111-1076108610831072108510851103-1087108810861073108310771084.html#

Остання зміна: Четвер 9 серпня 2018 14:01 PM